Úrad verejného zdravotníctva odporúča
Nespotrebovaný obsah z konzervy – huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky... skladujte pri teplote 0 – 4 °C po dobu 24 hodín. Zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzatvárateľného obalu napríklad zo skla, nerezu alebo plastu.
Zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej viac nepoužívajte.
Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok skladujte do 48 hodín pri teplote 0 – 4 °C.
Mleté a plnené mäsá skladujte pri teplote 0 – 4 °C najviac 3 hodiny.
Chladené krájané mäso môžete skladovať pri teplote 0 – 4 °C maximálne 24 hodín a 14 dní pri teplote -18 °C.
Vákuovo balené mäso po otvorení obalu 0 – 4 °C skladujte najviac 24 hodín.
Naložené mäso je pri teplote 0 – 4 °C bezpečné do 48 hodín.
Pečené, varené, dusené mäso v celku a vyprážané skladujte pri teplote 0 – 4 °C najviac 24 hodín.
Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina a huby pri teplote 0 – 4 °C iba 3 hodiny.
Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0 – 4 °C 12 hodín, pri teplote 5 – 8 °C len 3 hodiny.
Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty skladujte najviac 12 hodín pri teplote 0 – 4 °C, a 6 hodín pri teplote 5 – 8 °C.
Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu skladujte najviac 12 hodín pri teplote 0 – 4 °C.
Foto: ilustračné foto archív redakcie