Vyhľadávanie
Vyhľadať

Úrad verejného zdravotníctva odporúča

Nespotrebovaný obsah z konzervy – huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky... skladujte pri teplote 0 – 4 °C po dobu 24 hodín. Zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzatvárateľného obalu napríklad zo skla, nerezu alebo plastu.

Zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej viac nepoužívajte.

Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok skladujte do 48 hodín pri teplote 0 – 4 °C.

Mleté a plnené mäsá skladujte pri teplote 0 – 4 °C najviac 3 hodiny.

Chladené krájané mäso môžete skladovať pri teplote 0 – 4 °C maximálne 24 hodín14 dní pri teplote  -18 °C.

Vákuovo balené mäso po otvorení obalu 0 – 4 °C skladujte najviac 24 hodín.

Naložené mäso je pri teplote 0 – 4 °C bezpečné do 48 hodín.

Pečené, varené, dusené mäso v celku a vyprážané skladujte pri teplote 0 – 4 °C najviac 24 hodín.

Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina a huby pri teplote 0 – 4 °C iba 3 hodiny

Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0 – 4 °C 12 hodín, pri teplote 5 – 8 °C len 3 hodiny.  

Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty  skladujte najviac 12 hodín pri teplote 0 – 4 °C, a 6 hodín pri teplote 5 – 8 °C.

Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu skladujte najviac 12 hodín pri teplote 0 – 4 °C.

 

Viac na http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3536:uvz-sr-horuavy-jedlu-kodia-skladujte-ho-spravne&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62

 

Foto: ilustračné foto archív redakcie

Partneri