Vyhľadávanie
Vyhľadať

Na/V čom varíte?

Kvalitný materiál je nutným predpokladom pre kvalitný hrniec či panvicu. Rôzne materiály vyhovujú rôznym úpravám a veciam, záleží na tom, čo varíte, keďže rôzne materiály majú rôzne vlastnosti.

Hrnce z rôznych materiálov, ich použitie, výhody a nevýhody:

  • Liatinové – hoci sú ťažšie ako ostatné, kuchynský riad vyrobený z liatiny je neprekonateľný v rovnomernom opekaní potravín. Tak isto je ideálny na pomalú prípravu väčších jedál z mäsa a zeleniny. Výborne udržuje teplotu!
  • Teflónové – sú najdiskutovanejšou skupinou, pretože teflón je plast, ktorý môže pri vysokej teplote uvoľňovať škodlivé výpary. Taká teplota sa ale pri bežnom varení nedá dosiahnuť. Na teflónových povrchoch nemusíme dať pri smažení toľko oleja, a sú vhodné na prípravu pokrmov, čo majú sklon k priľnavosti... ako sú palacinky, omelety či omáčky.
  • Antikorové – síce nepatria medzi najlepšie vodiče tepla a niekedy vo varenom jedle môžu zanechať zápach kovu, no v kuchyni sú veľmi obľúbené, pretože sú odolné, ľahko sa používajú, udržiavajú a majú dlhotrvajúci dobrý vzhľad!
  • Keramické – jedlo v nich sa nepripáli, majú jednoduchú údržbu. Sú vhodné na všetky typy varných povrchov.
  • Oceľové – sú najlepšími vodičmi tepla. Nehrdzavejúca oceľ je veľmi trvanlivá a obľúbená medzi šéfkuchármi. Pozor však na kvalitu! Dôležité je silné dno s diskom z ocele alebo v kombinácii s hliníkom, ktoré zabezpečí nielen stabilitu.
  • Smaltové – stará klasika používaná prevažne už len v domácnostiach. Nevýhodou je krehkosť materiálu, ktorý sa môže odlúpiť!
  • Hliníkové – dnes sa používajú asi už len na stanovačky J... aspoň dúfajme! Hliník je vhodný ako prímes alebo jeden z povrchov do iných riadov.
  • Titánové – udržia povrch dlho teplý a predstavujú obdobu zdravej prípravy jedál, pretože zachovávajú v jedle vitamíny.
  • Medené – tradične používané vo francúzskej kuchyni. Vyznačujú sa perfektnou vodivosťou tepla, majú krásny dizajn a skvelú funkčnosť. Sú vhodné na všetky tepelné zdroje vrátane indukčného, pretože majú v sebe indukčný disk. Jedinou nevýhodou je ich vysoká cena.

Tak či onak platí, že aby jedlo bolo čo najlepšie a najchutnejšie, musí byť pripravené na kvalitnom riade! Dôležité je zvoliť aj správnu veľkosť hrncov podľa množstva jedla, ktoré v ňom budeme pripravovať.

Koľko hrncov kúpiť? To závisí od konceptu reštaurácie a počtu stoličiek, či máte kuchyňu zameranú skôr na minútkovú kuchyňu, alebo obedové menu. Pri minútkovej kuchyni sa zíde väčšie množstvo skôr malých hrncov, kastrólikov s rúčkou a panvičiek (na 1 až 3 porcie).

Na správnu prípravu steaku potrebujete kvalitnú panvicu s hrubým dnom, ktorá drží teplo a rovnomerne ho rozloží aj do suroviny

(liatina, oceľ).

 

Text: Vojto Artz

 

Partneri