Hotelová akadémia Žilina - nie je palacinka ako palacinka
Súťaž bola vyhlásená v troch kategóriách:
- kategória: jednočlenné družstvo seniorov – profesionálov z gastronomických zariadení
- kategória: dvojčlenné družstvo juniorov – učňovských, stredných škôl a hotelových akadémií
- kategória: dvojčlenné družstvo, žiaci základných škôl
Do súťaže s celoslovenskou účasťou sa zapojili aj žiaci z Hotelovej akadémie Žilina Soňa Koláriková z III. G a Matej Oravec z II. A. V tento deň sa priestorom jedálne niesla vôňa kokosu, brusníc, lesného ovocia, malín, čokolády, jabĺk, banánov, ríbezlí, orechov a rôznych druhov alkoholu použitých pri flambovaní palaciniek, ktoré bolo zakončené efektným farebným plameňom. Súťažiaci žiaci dokončili svoje zručnosti dekorovaním a servírovaním na výstavné taniere a degustačné porcie pre hodnotiacu komisiu. Jednou z podmienok bolo potrebné vypracovať vlastnú kalkuláciu na 10 porcií s pracovným postupom s voľným výberom surovín. Žiaci našej školy pod odborným dohľadom hlavnej majsterky Vlasty Kubinčánkovej si zvolili prepojenie tradície s modernou. Rozhodli sa pre prípravu pohánkových palaciniek s krémom mascarpone, vanilkou, limetkou, bielou čokoládou a slivkami.
Kreativita, presnosť a precíznosť žiakov našej školy bola ocenená zaslúženým prvým miestom a ziskom zlatej medaily. Žilinská hotelová akadémia získala oprávnene titul „Majster palacinka“. Riaditeľka školy Ing. Helena Milčevová a zástupkyňa pre praktické vyučovanie Ing. Anna Mikolášová vyjadrili spokojnosť nad pekným umiestnením.
Spracoval: Peter Dadaj