Hotelová akadémia Otta Brucknera na medzinárodnej barmanskej súťaži EUROCUP 2017
Barmani súťažili v dvoch kategóriách: Barman´s Choice Drink – alkoholický nápoj a Fancy Soft Drink, ktoré hodnotili porotcovia zo Slovenskej barmanskej asociácie a medzinárodnej asociácie. V oboch kategóriách museli barmani namiešať štyri nápoje v časovom limite dvanásť minút. Spôsob ich prípravy bol rôznou technikou, buď v mixéri, šejkri, priamo v skle, alebo v miešacom pohári. Technickí komisári hodnotili vystupovanie súťažiaceho, prípravu pracoviska, techniku prípravy nápoja a chuťoví komisári zase chuť, vôňu a vzhľad nápoja spolu s prípravou dekorácie. Mladí barmani museli zapojiť nielen vedomosti a zručnosti, ale aj fantáziu. Súčasťou súťaže bol aj písomný vedomostný test.
Súťažilo 23 slovenských družstiev a 10 družstiev zo zahraničia (z Česka, Poľska, Ukrajiny, Slovinska a Talianska). HA Otta Brucknera v Kežmarku získala dve strieborné medaily a jednu bronzovú. Na súťažnom barmanskom pódiu žiačka 4. ročníka, Adriana Majerová, získala striebornú medailu a žiačka 3. ročníka, Veronika Dvorožňáková, bronzovú. Naše družstvo tak bolo ocenené striebornou medailou. Príprava na súťaž bola náročná, o to viac nás potešilo, že v silnej konkurencii stredných odborných škôl a hotelových akadémií naša žiačka uspela nielen u technických komisárov, ale aj u chuťových. Každý rok tak naši žiaci šíria dobré meno nielen sebe, odbornej učiteľke, ktorá ich na súťaž pripravuje už vyše dvadsať rokov, ale aj Slovenskej barmanskej asociácii, ktorej je naša škola členom. Aj vďaka týmto výsledkom asociácia dosahuje výborné výsledky na svetových súťažiach.
Adriana Majerová na súťaži získala cenné body, ktoré nadväzujú na jej skvelé výsledky za kalendárny rok 2016 (absolútna víťazka CASSOVIA CUP 2016 v Košiciach; 1. miesto CASSOVIA CUP 2017; zlaté pásmo EUROCUP 2016 v Prešove; 3. miesto na súťaži Monin Cup Junior 2016 v Bratislave), o čom svedčí aj jej ocenenie Najlepšia barmanka roka 2016 v kategórii junior klasik, majsterka Slovenska! Tento titul jej bol udelený na výročnej členskej schôdzi Slovenskej barmanskej asociácie v hoteli Trigan na Štrbskom Plese na jar 2017. Cenu jej odovzdali prezident Slovenskej barmanskej asociácie, Ján Šuchta, a generálny komisár SkBA, Milan Šefc, v prítomnosti riaditeľky Hotelovej akadémie Otta Brucknera Kežmarok, PhDr. Dariny Siskovičovej.
Tohtoročný jubilejný ročník súťaže EUROCUP bol výnimočný aj tým, že riaditeľ Hotelovej akadémie v Prešove, MVDr. Jozef Šenko, odovzdal pri príležitosti otvorenia 25. ročníka EUROCUPU v historickej budove Čierneho Orla ďakovné listy a plakety školám a jednotlivcom za dlhoročnú prípravu talentovaných mladých barmanov. Medzi ocenenými školami nechýbala Hotelová akadémia Otta Brucknera v Kežmarku a medzi jednotlivcami Bc. Anna Zákutná, ktorá kežmarskú hotelovú akadémiu so svojimi žiakmi reprezentovala na EUROCUPE počas dvadsiatich troch ročníkov.
Trojdňový barmanský maratón priniesol divákom umelecký zážitok a jednotlivým súťažiacim a pedagógom nové skúsenosti. Touto cestou ďakujem vedeniu Hotelovej akadémie Otta Brucknera v Kežmarku za podporu a umožnenie účasti na tomto dôležitom podujatí. Našim reprezentantom želám do ďalšej profesionálnej práce veľa úspechov a ďakujem za vzornú reprezentáciu školy a mesta Kežmarok. Poďakovanie patrí aj Jánovi Šuchtovi, prezidentovi Slovenskej barmanskej asociácie, a Milanovi Šefcovi, generálnemu komisárovi SkBA, v spolupráci s ktorými na našej škole organizujeme barmanské kurzy už od vzniku Slovenskej barmanskej asociácie a podieľame sa tak na výchove mladých barmanov. Vďaka patrí aj Martinovi a Matúšovi Jendreasovcom, v spolupráci s ktorými ako jediná škola organizujeme a pripravujeme študentov aj v druhom stupni barmanského kurzu – flair.
V neposlednom rade nás veľmi tešia úspechy našich žiakov, najmä ich prvenstvá a absolútne víťazstvá na rôznych medzinárodných súťažiach. Radi by sme v súvislosti s jubileom 25. ročníka EUROCUPU spomenuli absolventov od roku 1993, z ktorých mnohí dodnes pôsobia v náročnom barmanskom povolaní či gastronómii alebo ako úspešní riaditelia penziónov, hotelov, ako someliéri v zahraničí alebo vo firmách ako manažéri. Sú to: Lucia Muchová, Dáša Pašková, Zuzana Budzáková, Zuzana Dudásová, Barbora Nováčeková, Pavol Slebodník, Michal Repčák, Martina Šefcová, Miroslava Kmecová, Lucia Šuchtová, Romana Zákutná, Lukáš Redaj, Matej Sarna, Patrícia Haberová, Katarína Frisíková, Michaela Kriššáková, Gabriela Strachanová či Martin Kovalčík a Tomáš Zavadský.
Tieto úspechy nás zaväzujú k ďalšiemu napredovaniu a skvalitňovaniu nových trendov v barmanskom umení a nápojovej kultúre.
Spracovala: Bc. Anna Zákutná, učiteľka odborných technologických predmetov