Zimný festival jedla 2019 si vychutnalo takmer 8 500 ľudí
Jedlá od TOP šéfkuchárov v tých najlepších reštauráciách na Slovensku mohli návštevníci ochutnať za zvýhodnené ceny od 14. januára do 24. februára. Návštevníci si mali dokonca možnosť vo vybraných reštauráciách, ocenených Zlatou vidličkou zakúpiť až štvorchodové menu. S počtom návštevníkov 8 432 zaznamenal ZFJ nárast o 7 % oproti minulému roku. Hostia si obľúbili minuloročnú novinku – víkend venovaný vínu alebo champagne, ktoré sa striedali po celom Slovensku. Celkovo sa uskutočnili štyri vo vybraných 13 reštauráciách po celom Slovensku. Niektoré reštaurácie práve cez tieto víkendy dosahovali nárast rezervácii až o 60 %. Úspešné boli aj sprievodné akcie festivalu, ku ktorým patrila otváracia večera festivalu v reštaurácii Savoy hotela Carlton v Bratislave.
Majitelia reštaurácií mohli byť spokojní, počas ZFJ sa tržby zvýšili o približne o 15 % a v niektorých časových úsekoch až o 25 %. TOP reštaurácie si aj tento rok dali záležať na ponuke festivalového menu, čo sa odzrkadlilo aj na záujme návštevníkov o rezervácie. „Prioritou festivalu zostáva aj naďalej rozvoj gastroturistiky a prezentácia najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska, edukácia návštevníkov o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin, riaditeľ ZFJ. Poďakovanie patrí partnerom, ktorí ZFJ podporujú už od jeho začiatkov a napomáhajú tak zviditeľňovať slovenskú gastronómiu – RTVS, mestu Bratislava, Wine Lovers Club-u a Santa Rita, ako aj všetkým mediálnym partnerom. „Sme radi, že aj slovenskí producenti sa začali zapájať do festivalu a preto by som rád vyzdvihol hlavného partnera, minerálnu vodu FATRA – ako oficiálnu vodu ZFJ a tiež St. Nicolaus Hruškovica ako digestiv festivalu,“ dodal riaditeľ festivalu.
NAJ 2019
NAJ reštaurácie - Bratislavský kraj:
- Montana SteakHouse, Hotel
- Au Café, Bratislava
- Carnevalle, Bratislava
- Leberfinger, Bratislava
- Fou Zoo, Bratislava
- Savoy, Hotel Carlton, Bratislava
- Zylinder, Bratislava
- Mlyn 108, Modra
NAJ reštaurácie – Žilinský a Trenčiansky kraj:
- Afrodita, Chateau Čereňany
- Levante SKY, Dubnica
- Palatín, Bytča
NAJ reštaurácie - Trnavský kraj:
- Villa Rosa, Dunajská Streda
- Zlatý Kľúčik, Nitra
NAJ reštaurácie - Košický kraj:
- Hostinec , Košice
- Baránok, Košice
NAJ obsluha:
UFO, Bratislava
Afrodita, Chateau Čereňany
Nováčik ZFJ 2019:
Levante SKY, Dubnica
Reštaurácie s najväčším progresom oproti roku 2019 (kvalitnejšie menu, počet rezervácií):
- Carnevale, Bratislava
- Au Café, Bratislava
- Zylinder, Bratislava
- Leberfinger, Bratislava
- Hostinec, Košice
Najobľúbenejšie jedlá podľa hostí ZFJ
Kategória Naše ikonické jedlo:
- Ringloty & ďatle: Čerstvé ďatle s pomarančovým kvetom, javorom a pistáciami, ringlota, hruškový sorbet, levanduľový med a ovos
Baránok, Košice
- Tart z vykŕmenej kačacej pečene s prachom z mrazom sušených jahôd, jahodovým čatní a domácou brioškou
Mlyn 108
- Velouté z citrónovej trávy
UFO Bratislava
Kategória chute regiónov:
- Kačacie prsia sous vide, teplý šalát zo šošovice Beluga, pyré z pečeného zeleru
Zylinder, Bratislava
Steak z vyzretého hovädzieho orecha na tekvicovom ragú doplnený zemiakovým pyré a sladovou penou
Pivovar Hostinec, Košice
- Velouté zo škvarkového pagáčika, údená slivka marinovaná v Bentianne, chips z bravčového ucha
Levante SKY, Dubnica na Váhom
- Hovädzí pupok, krupoto z bio pohánky, dusená koreňová zelenina, hríbiky a sedano zeler
ART hotel Tomášov
Kategória Kuchárova voľba:
- Moderné nigiri: batát, avokádo, šalotkové čatní
Fou Zoo, Bratislava
- Raviolli: Tekvica Hokaido, hľuzovková omáčka, gaštany, mikrobylinky
Carnevalle, Bratislava
- Rosé jelení chrbát, batôžok plnený lesnými hubami a slaninovými knedličkami
Villa Rosa, Dunajská Streda
- Pomaly pečený bôčik na hríbovo-bryndzovom krupote a jarnou cibuľkou
Nostalgie, Spišská Nová Ves
Dezert festivalu:
Domáca zmrzlina z pečených jabĺk s marinovanými slivkami a čučoriedkami v portskom víne so škoricovou drobeničkou
Palatín, Bytča